Darba spēks

Melnstrādnieki. Baltās apkaklītes. Zināšanu darbinieki. Emocionālais darbs. Darbinieki, bez kuriem būs grūti. Talanti.

Viņi visi strādā katrā uzņēmumā. Katrā uzņēmumā ir darbs, kuru izdarot, nevar palikt tīrs. Katrā uzņēmumā ir darbs, kuru veicot labāk sekot līdzi skaidrām instrukcijām un iekļauties sistēmā. Katrā uzņēmumā ir īpašas zināšanas, kas jāvada. Katrs uzņēmums kādā brīdī satiekas ar cilvēkiem. Katrā uzņēmumā ir īpašie darbinieki, kurus gribas ielikt zelta būrītī. Katrā uzņēmumā ir talanti – tik ļoti vajadzīgi katram uzņēmumam, bet nav ieliekami rāmītī.

Darbi ir dažādi, un tam katram vajadzīgs cits spēks, lai to paveiktu. Vienā gadījumā pietiek ar veselu un spēcīgu ķermeni, otrā tiek pārbaudīts gara spēks – vai es vēl joprojām palikšu es, kad man pāri būs pārgājušas visas uzņēmuma politikas, instrukcijas un norādījumi, trešajā gadījumā es varēšu pārbaudīt savas prāta robežas un ceturtajā – savu jūtu un emociju pasaules bagātību.

Neviens darbs nav labi padarīts, ja to darot klātesoši nav visi četri elementi* – ko līdz izrakts grāvis, ja tas izrakts ne tur; ko līdz centīga sekošana instrukcijām, ja klients aiziet pie mūsu konkurenta, ko līdz zināšanas, ja nav vēlēšanās tās likt lietā. No uzņēmuma puses mēs labi zinām kā nomērīt un atalgot fizisku darbu, esam iemanījušies novērtēt cilvēkus, kas izpilda norādījumus, mums ir drusku bail no zināšanu darbiniekiem, jo nekad nevar zināt, ko viņi zina, un sapratuši, ka darbam, kurā nav ielikta sirds nav jēgas.  To var lētāk izdarīt Íīnā.

Kā lai uzņēmums notur visus četrus elementus līdzsvarā, radot darbu? Palielināt atbildību darbā vai bagātināt darba saturu? Un kur tad paliek efektivitātes programmas un optimizācija? Un vai tiešām darbinieks paliks laimīgāks, ja viņam par to pašu atalgojumu būs jādara vairāk?


 


Bet varbūt uzņēmumam par to nav īpaši daudz jādomā, un jāļauj darbiniekiem pašiem uzņemties atbildību par līdzsvaru? Iespējams darbiniekam ir vairāk iespēju un resursu (hobiji, brīvais laiks, paralēlas karjeras) kā nodrošināt ķermeņa, gara, prāta un emociju līdzsvaru savā dzīvē?

Un ja nu tas ir vienīgais veids kā optimizēt un noturēt darba spēku uzņēmumā?

*- Iedvesma no Ken Wilber teorijas