No darbvaļinājuma līdz fleksitariātam: 12 darba stila tendences nākamajam gadam

Pērn un šogad darba sarunas gan klātienē, gan tiešsaistē caurstrāvoja “lielā atkāpšanās” un “klusā aiziešana”, bet ko nesīs 2023. gads? Pasaulē vadošā attālinātas darbinieku nolīgšanas platforma Deel ir apkopojusi dažas aktuālas tēmas, par kurām, iespējams, vēl neesat dzirdējuši, bet kuras jau drīz varētu parādīties Slack sarakstēs vai virtuālajās kafijas pauzēs jebkurā atpūtas vidē, kuru šobrīd izmanto jūsu komanda.

 

“Darba process ir dzīvs organisms, kas mainās līdz ar dažādiem notikumiem un globālajiem izaicinājumiem. Lielisks piemērs tam ir attālinātais darbs, kas ienāca mūsu dzīvēs līdz ar Covid-19 pandēmiju un izrādījās jaunām iespējām bagāts – tas nesis daudz ieguvumu gan darba devējiem, kuri var nolīgt talantus jebkur pasaulē, gan darbiniekiem, kam nav radikāli jāmaina dzīves apstākļi, lai strādātu savu sapņu darbu. Attālinātais darbs turpina ienest būtiskas korekcijas daudzu uzņēmumu ikdienā, mainot darbinieku paradumus un attiecības, ko darba devēji veido ar saviem padotajiem. Paredzams, ka 2023. gads nebūs izņēmums: iespējams, piedzīvosim vērtīgas atklāsmes un uzzināsim arī vienu otru jaunu terminu,” stāsta Līna Lāsa (Liina Laas), Deel paplašināšanās vadītāja Centrāleiropā un Austrumeiropā. 

 

Pārnodarbinātība

Attālinātie darbinieki strādā ekosistēmā, kuras pamats ir elastīgs darba laiks un digitāli rīki. Tas ļauj komandām darboties vienoti pat atšķirīgās laika joslās, bet katram indivīdam – strādāt vairākos darbos vienlaikus. “Vairāk darba, lielāks atalgojums,” tā varētu skanēt 2023. gada attālinātā darba devīze. 

 

Attālinātā darba vadītājs (CRO jeb Chief Remote Officer)

Tādi jau šobrīd sastopami daudz biežāk, nekā varētu šķist. Tā kā attālinātais darbs ir ienācis mūsu dzīvēs uz palikšanu, daudzos darba sludinājumos pavisam oficiāli sāk parādīties CRO amats. Lielākā daļa darba aprakstu ietver tādas prasības kā attālināta komandas vadība, klātienes pasākumu vadīšana, spēja vadīt darbu dažādās laika joslās, kompensācijas stratēģiju izstrāde un iekšējo sakaru rīku lietošanas prasmes.

 

Darbvaļinājums

Viss, ko jebkad esmu vēlējies, – strādāt, apceļojot pasauli! Tā ir realitāte, kas, šķiet, jau kļuvusi par normu. Jauni rīki, piemēram, Deel, ļauj cilvēkiem strādāt, sēžot savā dīvānā vai krāšņā peldošajā mājā Maldivu salās un justies kā atvaļinājumā pat saspringtas darba dienas karstākajās stundās.

 

Katram savas svētku dienas

Tā kā arvien vairāk uzņēmumu veido starptautiskas komandas, atsaucību gūst ideja par elastīgām brīvdienām. Tagad darbinieki paši var izlemt, vai vēlas svinēt Ziemassvētkus, Jūras svētkus vai Starptautisko melnā kaķa dienu, nevis būt atkarīgi no visiem pielāgota kalendāra. Galu galā globālas komandas ir patiešām globālas – ar dažādām tradīcijām un kultūru intonācijām, tāpēc iespēja pašam izvēlēties savas svinamdienas kļūst arvien pieprasītāka.

 

Birojs, par kuru Flex paaudze nav pat dzirdējusi

Jaunākā paaudze, kas darba tirgū ienākusi salīdzinoši nesen – 2009. gada finanšu krīzes laikā vai pēc tam, un sevišķi augstu vērtē iespēju flleksibli organizēt savu darba dienu, piedzīvo unikālu pieredzi, kurai līdzīgas nav bijis pēdējo gadu desmitu laikā. Proti, vairums no viņiem nekad nav spēruši kāju birojā. Viņu realitāte ir virtuālais darbs. 

 

Jaunā darbinieku identitāte – fleksitariāts

Mūsdienu darbaspēks savu darba (un dzīves) prasību augšgalā izvirza elastību un brīvību. Vairāk nekā jebkad agrāk uzņēmumi privilēģiju un bonusu vietā piedāvā darba laika un vietas elastību jeb fleksibilitāti, kas šobrīd pat vairs nav apspriežama un ir kļuvusi par standartu.

 

Talantu zvejošana: jauna diena – jauns piedāvājums

Turpinoties darbinieku atlaišanai daudzos starptautiskos uzņēmumos, saasinās cīņa par talantiem. Daži darbinieki vienā uzņēmumā strādā tikai dažus mēnešus, līdz saņem pievilcīgāku piedāvājumu citur, kas bieži vien uzrodas uz līdzenas vietas. Cīņa par talantiem var būt skarba, taču konkurētspējīgiem piedāvājumiem ir savas priekšrocības.

 

Sukima – papildu laiks ir papildu nauda

Sukima guvusi lielu popularitāti Japānas jauniešu vidū. Proti, viņi savu brīvo laiku pārvērš papildu naudā, izmantojot jaunas lietotnes, kas palīdz viņiem atrast tādus darbus kā galdiņu apkalpošana vai piegādes pakalpojumi, tāpēc laiks netiek izniekots – ir tikai papildus nopelnīta nauda. Nav nekādu šķērsļu arī attālinātā darba darītājiem, lai savu brīvo laiku pārvērstu zeltā.

 

Ikdienas e-pastu paraksti kļūst pārāk ikdienišķi

Tā kā popularitāti iegūst tādas lietotnes kā BeReal, Z paaudze atkāpjas no pieklājības standartiem, izvēloties “autentiskus” parakstus un “ārpus biroja” atbildes. Paraksti ar tādiem izteicieniem kā “ar remdeniem sveicieniem”, “vēl viena diena, vēl viens nāvīgi labs sasniegums” vai “ārkārtas gadījumā zvaniet 112; ja situācija nav ārkārtēja, izmēģiniet Google” vairs nav nekas īpaši pārsteidzošs.

 

Jauna veida ballītes  

Tā kā arvien mazāk cilvēku strādā birojos un arvien mazāk laika pavada kopā ikdienā, viņi atrod nebijušus veidus, kā satikties: tā vietā, lai pulcētos pie kāda mājās, arvien biežāk cilvēki tiekas zīmolu un produktu prezentācijās, ko sauc par Pick-up Parties. Tātad – uz tikšanos nākamajā dronu prezentācijā!

 

Uzkrāšana no mājām 

Kopā ar Momentive veiktajā aptaujā Deel atklāja, ka cilvēki, strādājot no mājām, ceļo retāk un samazina tēriņus pārtikas iegādei, toties nereti saņem lielāku atalgojumu, tāpēc arī ietaupa vairāk nekā jebkad agrāk. 59% aptaujāto atzinuši, ka viņiem palielinājusies alga, un 64% apgalvo, ka, strādājot no mājām, ir uzkrājuši vairāk. 

 

Lēkāšana pa karjeras kāpnēm

Šis sporta veids nedaudz atšķiras no algu lēciena jeb lēkāšanas no darba uz darbu, lai palielinātu savu atalgojumu. Lēkājot pa karjeras kāpnēm, darbinieki pāriet no vienas darbības jomas uz pilnīgi citu, piemēram, pakarina uz nagliņas pasniedzēja diplomu un izvēlas darbu mārketingā, lai izlemtu, kura nodarbe viņiem šķiet tīkamāka.

 

 

Par Deel

Deel ir pasaulē vadošais līgumu slēgšanas un norēķinu risinājums, kas palīdz uzņēmumiem pieņemt darbā ikvienu un jebkurā vietā pasaulē. Deel tehnoloģija piedāvā unikālus algas aprēķinu, līgumu slēgšanas, personālvadības, privilēģiju, priekšrocību un citus risinājumus, kas nepieciešami, lai nolīgtu un pārvaldītu starptautisku komandu.

 Ar pašapkalpošanās rīku, kura darbību nodrošina mūsdienu tehnoloģijas, Deel klienti var dažu minūšu laikā nolīgt darbuzņēmējus un pilna laika darbiniekus vairāk nekā 150 valstīs, ievērojot visas atbilstošās prasības. Pateicoties partneriem – vairāk nekā 250 juridisko jautājumu, grāmatvedības, mobilitātes un nodokļu ekspertiem, Deel ļauj jebkuram uzņēmumam izveidot, parakstīt un nosūtīt atbilstošus lokalizētus līgumus no veidņu bibliotēkas un norēķināties ar saviem darbiniekiem vairāk nekā 120 valūtās ar vienu klikšķi.

 Deel, ko 2019. gadā dibinājuši Alekss Buazizs (Alex Bouaziz) un Šuo Vana (Shuo Wang), ir pilnībā attālināti strādājošs uzņēmums ar darbiniekiem visā pasaulē. Vairāk par Deel uzziniet šeit.

 Autors:Liina Laas, Deel  

Rakstu sagatavoja:

Līva Jēgere
Deel komunikācijas konsultante
+371 26151344
liva@deepwhite.lv