Vieda Darba Vieta plenērs: Talanti Tavam biznesam

Vai esat pamanījuši, ka visas lietas un notikumi atnāk tieši tad, kad tie ir visvairāk vajadzīgi?

Esmu darbinieka meklējumos savam biznesam un klausos Vieda Darba Vieta plenēra “Talanti Tavam biznesam” ekspertos.

Personāla atlase ir viena no svarīgākajām, ja ne pati svarīgākā personālvadības funkcija. Grāmatās par izcilām, mūsdienīgām organizāciju kultūrām raksta, ka darbinieku atlasei tiek pievērsta īpaša uzmanība. Individuālas intervijas ar katru no 12 uzņēmuma līdzīpašniekiem un kādas funkcijas vadītājiem dažādās vidēs – brokastīs, pusdienās, darba vietā, golfa laukumā, parkā un sabiedriskajā transportā, ir pirmais, ko iesaka šo organizāciju vadītāji, lai būtu droši, ka pieņemtais darbā cilvēks atbildīs un spēs nest tālāk uzņēmuma unikālo pirmssākuma kodu. Izklausās dārgi un laikietilpīgi? Zinātnieki pierādījuši, ka 1 nepareizi darbā pieņemts cilvēks rada uzņēmumam zaudējumus 15 mēnešalgu apmērā.

Zane Čulkstēna (ERDA) dalās informācijā par to, ka darba devēji, lai gūtu pēc iespējas plašāku un dziļāku izpratni par kandidāta profesionalitāti un personību, uztic katru vienu kompetenci novērtēt kādam citam darbinekam. Un tam darbiniekam nebūt nav jāstrādā personāldaļā, jo, lai novērtētu, piemēram, humora izjūtu vai empātiju, pietiek ar to, ka pašam cilvēkam šīs īpašības piemīt un nelielām apmācībām darba interviju vadīšanā.

Šķiet multifunkcionalitātei tiešām pienācis gals, jo arī Lauris Lietavietis (Infogr.am) dalās praktiskā pieredzē par pārdošanas procesa sadalīšanu 4 atsevišķos posmos, kur par kontaktu atrašanu atbild viens, kontaktu uzrunāšanu otrs, bet līgumu noslēgšanu un apkalpošanu jau trešais un ceturtais. Un šāda pieeja sevi noteikti attaisno, Lauris to pamato ar lieliskajiem pārdošanas rezultātiem, bet es to redzu caur kompetenču prizmu – cilvēki, kas ir perfekti kontaktu tīkla veidotāji (kompetence 1) reti kad ir arī izcili runu novešanā līdz rezultātam (kompetence 2). Un lai būtu pavisam skaidrs par ko ir stāsts personāla atlase=pārdošana, jo viens pārdod uzņēmumu, otrs pārdod savas kompetences.

Vēl viens aspekts, kas parādījies darba vietās izskaužamo lietu sarakstā ir stress. Pieņēmumam, ka pārdevēji jātur pastāvīgā stresiņā un tad viņi nesīs vislabākos rezultātus, šķiet ir laiks iegult personālvadības vēstures grāmatās. Cilvēks nestrādā labāk pastāvīga stresa apstākļos. Arī pārdevējs ir cilvēks. Tātad arī pārdevējiem ir vajdzīga stabilitāte un noteiktība, lai izpildītu šodienas pārdošanas plānus un radītu inovatīvas idejas pārdošanas veicināšanai rīt.

Un ko tad darīt, ja pat pārdevējus nevar samotivēt ar dzīšanos pakaļ naudveidīgiem burkāniem? Ieva Orinska (Tele 2 SSC) ierosina ieviest darbā pēc iespējas vairāk spēles elementu (gamification) kaut vai izveidojot “vēstnieku” amatu, kas nes sabiedrībā ziņu par to, cik forši ir strādāt TELE 2 SSC, un paši piedalās interesantā sacensībā par to, kurš šomēnes savāks visvairāk punktu.

Tikmēr es sava talantīgā darbinieka meklējumos, mēģinu izdomāt pieklājīgas atbildes tai meitenei, kas domāja, ka es 24h laikā jau esmu pieņēmusi kādu darbā (ievērojiet kāds komunikācijas temps tiek sagaidīts!), un tiem, kuri ir lieliski, bet mūsu darba ritms acīmredzami atšķiras vai arī darba paradumi ir pārāk līdzīgi man.