Domas un pārdomas par mūžizglītību

Protams, ka tām sākums meklējams LPVA ikgadējā konferencē par izglītošanos mūža garumā.

Konference bija jauka iespēja satikties pat tādā kā svētku atmosfērā, pat ar šampanieti dienas otrajā pusē. Un kā jau katrā konferencē, lielākā vērtība ir satiktie cilvēki un domas, ko tie atnes.

Mans konferences brīnums bija Peter Jarvis. Kaut kā apstākļiem iepatikās, tā salikties, ka bez viņa lieliskā stāsta par prāta un ķermeņa mācīšanos, mums bija iespēja vēl 2 stundas divatā pārrunāt mācīšanos darba attiecību kontekstā. Un, jā sausais atlikums ir tāds, kāds ir:

  1. Mācīšanās ir iespējama tikai tad, kad notiek attīstība (nevis tad, kad mēs un mūsu uzņēmumi domā kā izdzīvot); 
  2. Mācīšanās – tas ir risks, jo saistīta ar neizbēgamām kļūdām (tātad es esmu atvērts jaunām zināšanām tikai tad, ja jūtos drošs, ka mani neizmetīs no darba par kļūdīšanos). 

Mācīšanās nebūt nenozīmē izglītību un prasmju apliecinošu dokumentu kraušanu kaudzītē. Mācīšanās nozīmē REĀLI MAINĪT savu uzvedību, savus pieņēmumus un robežas. Savukārt, lai to izdarītu, vajag spēku atteikties no jau esošajiem (pie sava galdiņa mēs to nosaucām par atprātošanu par godu Harijam Poteram). Un tas tikai uzrakstīts blogā izskatās vienkārši, reālajā dzīvē cilvēki darbā iegūst nevis 20 gadu pieredzi, bet 1 gada pieredzi 20 reizes. Jo tikko es mēģināšu darīt kaut ko jaunu vai darīt kā savādāk, visticamāk es izskatīšos neveikli, iespējams citi par mani pasmiesies, iespējams es kļūdīšos. Bet es to nevaru atļauties, jo man ir statuss, amats un dienesta automašīna.

Un te nu bez iedvesmas un patiesas motivācijas mācīties neiztikt. Uldis Pāvula meistarklase bija īstā ieta, kur tādas idejas ģenerēt, bet kaut kā visas tās bija kā no Armstronga grāmatas. Man patika (atkal jau mūsu galdiņa) ideja, ka veids ka veicināt, lai cilvēki mācās darba vietā, ir AIZLIEGT DARBINIEKIEM MĀCĪTIES.

Bet, ja nopietni, darbinieku iedrošināšanai mācīties, es iesaku:

  1. Ļaut darbiniekiem iemācīties mācīšanās prieku, apmaksājot tās mācības, kuras viņi izvēlas paši (arī tad, ja tā ir puķkopība, privātā pilota licence vai kaitbords); 
  2. Šonedēļ pamēģināt kaut ko jaunu – jaunu ceļu uz darbu, jaunu recepti svētdienas pusdienām, katru dienu izlasīt vienu lapaspusi jaunajā grāmatā; 
  3. Pierakstīt 3 labas lietas, kas notiek katru dienu 21 dienas garumā.