Personāla vadības nākotne

 

„HR nozare atrodas krustcelēs, un mēs iesim vienu no trim ceļiem”. Nākamo astoņu gadu laikā, saskaņā ar ‘The Future of Work: A journey to 2022’, šis ceļš būs jāizvēlas. 



Ar proaktīvu domāšanu un fokusēšanos uz biznesa stratēģiju, HR loma, ļoti iespējams, paplašināsies vairākos veidos. HR varētu kļūt par uzņēmuma dzinējspēku, tas var pārņemt sociālo atbildību, taču intriģējošākais, šķiet, ir trešais iespējamais ceļš – HR kļūst par darījumu partneri un galvenokārt tiks piedāvāts kā ārpakalpojums.

 

Ar apmēram 40 procentu iespējamību šobrīd tiek prognozēts, ka tradicionāla nodarbinātība nākotnē vairs nebūs aktuāla – cilvēki veidos savus zīmolus un pārdos individuālās prasmes tiem, kam tas būs nepieciešams, tādēļ HR pamata joma būs talantu atrašana un vadība – maksimāla operacionālā elastība, mainīgi darba modeļi, uz sadarbību vērstas partnerības un minimāli fiksētas izmaksas, - tas viss varētu mūs sagaidīt nākotnes darba vidēs.

 

Par vienu no galvenajām HR funkcijām kļūs piedāvājumu veidošana kā daļa no darbinieku atvērtā tirgus elementiem – šo piedāvājumu uzrunāti, darbinieki pieteiksies uz dažādu projektu veikšanu. Atlasei galvenokārt būs meklēšanas funkcija. Lielākā daļa uzņēmumu būs pārāk mazi, lai tajos būtu HR nodaļas, un arī profesionāļi darba tirgū piedāvās vienu vai dažas savas spēcīgākās kompetences, vairs nestrādājot kā pilna laika darbinieki, kas piesaistīti vienai noteiktai organizācijai.

 

Lielākais HR izaicinājums būs patiešām pārliecināties, ka tiem, kas tiek pieņemti projektā, patiešām ir nepieciešamā prasme un/vai kompetence. Tiks attīstītas efektīvas pārbaudes metodes – uzticamākas par tām, kas pieejamas šobrīd. 

Un kāds ir jūsu viedoklis? Vai arī jūs nākotnes darba tirgu saredzat līdzīgā veidā?