Puse Latvijas iedzīvotāju ar sabiedrisko transportu pārvietojas vismaz reizi nedēļā

Daudzviet Eiropā no 16. līdz 22. septembrim ar saukli “Taupi enerģiju” norisinājās tradicionālā Eiropas mobilitātes nedēļa, kurā aicina iedzīvotājus pēc iespējas mazāk izmantot privātos transportlīdzekļus. Akcijas ietvaros šī gada 22. septembrī iedzīvotāji varēja sabiedrisko transportu Rīgā izmantot bez maksas.

Kantar pētījums atklāj, ka puse (49%) Latvijas iedzīvotāju ar sabiedrisko transportu pārvietojas vismaz vienu reizi nedēļā (22% – katru vai gandrīz katru dienu, 12% – 3-4 reizes nedēļā un 15% – 1-2 reizes nedēļā). Savukārt ceturtā daļa (24%) iedzīvotāju ar sabiedrisko transportu pārvietojas pāris reizes mēnesī, un tikpat liela daļa (26%) iedzīvotāju sabiedrisko transportu savās ikdienas gaitās izmanto retāk nekā reizi mēnesī. 1% respondentu nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā. 

A graph of a transportation company

Description automatically generated with medium confidence

Aplūkojot rezultātus atsevišķās apakšgrupās, redzams, ka pēdējā pusgada laikā sabiedrisko transportu salīdzinoši biežāk ir izmantojuši jaunieši (18-24 gadi), sievietes, rīdzinieki, iedzīvotāji, kuri dzīvo vieni, kā arī skolēni un studenti u.c. (citas apakšgrupas redzamas tabulā).

A screenshot of a web page

Description automatically generated

Savukārt pēdējā pusgada laikā sabiedrisko transportu salīdzinoši retāk ir izmantojuši vīrieši, iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 64 gadiem, vidzemnieki un latgalieši, lauku teritorijās dzīvojošie, kā arī strādnieki u.c..

A screenshot of a phone

Description automatically generated

Latvijas iedzīvotāju vidū automašīnas ir visbiežāk izmantotais pārvietošanās līdzeklis. Absolūtais vairākums (80%) Latvijas iedzīvotāju pēdējā pusgada laikā ir pārvietojušies ar automašīnu. Tāpat vairāk nekā pusei (53%) iedzīvotāju automašīna ir tā, ar kuru pārvietojas visbiežāk.

Kopumā pēdējā pusgada laikā puse (50%) iedzīvotāju ir pārvietojušies kājām, tāpat salīdzinoši biežāk iedzīvotāji ir pārvietojušies ar pilsētas autobusu, mikroautobusu (42%), tramvaju (34%), starppilsētu autobusu, mikroautobusu (29%), trolejbusu (25%), vilcienu kā starppilsētu transportu (24%), kā arī velosipēdu (23%). Pārējie pārvietošanās veidi izmantoti ievērojami retāk.

Jāatzīmē, ka arī starp ikdienā visbiežāk izmantotajiem pārvietošanās veidiem ir automašīna (53%), pārvietošanās ar kājām (14%) un tad seko pārējie pārvietošanās veidi.

A graph of transportation and transportation

Description automatically generated with medium confidence

Iedzīvotājiem, kuri ikdienā izmanto sabiedrisko transportu, tika jautāts arī par transporta izmantošanas mērķiem. Un redzams, ka sabiedrisko transportu salīdzinoši biežāk izmanto nokļūšanai uz darbu (36%), uz valsts, medicīnas un citām iestādēm (33%), lai apciemotu radus un draugus (30%), lai dotos iepirkties (28%), lai apmeklētu kultūras un izklaides pasākumus (27%), kā arī lai dotos uz mācībām, studijām (11%) u.c..

A graph with purple and white text

Description automatically generated

Kantar vecākā klientu vadītāja Dace Goško skaidro, ka: “pētījuma rezultāti parāda, ka Latvijas iedzīvotāji savās ikdienas gaitās tomēr biežāk dod priekšroku automašīnām vai arī, kur iespējams, iet kājām. Un sabiedriskais transports vairāk tiek uztverts kā pārvietošanās veids, kas tiek izmantots reizi pa reizei, jo tikai piektā daļa Latvijas iedzīvotāju ir regulāri sabiedriskā transportu izmantotāji (kas brauc katru vai gandrīz katru dienu)”.

Par pētījumu

Pētījumu par Sabiedrisko transportu vadošā pētījumu un konsultāciju kompānija Kantar veica laikā no 2023. gada 30. maija līdz 1. jūnijam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotājus.

Kantar pētījums interneta vidē ir reprezentatīvs attiecīgās mērķa grupas kopumam. Izlases kopa ir veidota, balstoties uz gadījuma izlasi, un tās organizēšanā Kantar strikti ievēro ESOMAR rekomendācijas aptauju internetā izlašu veidošanā un veikšanā. Kantar pētījums interneta vidē ir reprezentatīvs Latvijas iedzīvotāju kopumam. Izlases kopa ir veidota, balstoties uz gadījuma izlasi, un tās organizēšanā Kantar strikti ievēro ESOMAR rekomendācijas aptauju internetā izlašu veidošanā un veikšanā.