Kā kolektīvā atpazīt bremzētājus?

Jūs noteikti esat ievērojuši– daži kolēģi ir atvērti, ap viņiem kūsā dzīvība, viņi nebaidās uzdot jautājumus un tāpēc pat likties naivi, toties citi sēž savā biroja stikla būrī, apkrāvušies ar darbiem, viszinoši un vienmēr aizņemti. Kuram no viņiem izdosies atklāt jaunu enerģijas formulu vai mūžīgās jaunības eliksīru? Ar kuru no viņiem komandai labāk veiksies?

Pasekojiet rūpīgi, kā viņi runā, un zināsiet, ar ko kopā jūsu komanda varētu gāzt kalnus, bet kuri jūs turēs aiz svārkiem, kad būsiet gatavi jaunam spārnu vēzienam produktu, procesu attīstībā, kopīgos izaicinājumos un attīstības izrāvienos. Motify apkopoja frāzes, kas labi raksturo cilvēkus, ar kuriem izrāviens vai pārmaiņas varētu ieilgt un būt pat sāpīgas.

Visbiežāk dzirdētā, iedvesmu nogalinošā frāze ir: “Tas nav iespējams!”. Reiz piedalījos iepirkuma konkursā - pietiekami lielā, tāpēc aicināju to realizēt kopā ar konkurentu, kurš tobrīd bija visdraudzīgāk noskaņots. Viņš no sākuma mēģināja atrunāties ar tieši šādu frāzi, bet, kad ar faktiem un datiem pārliecināju, ka projekts izdosies, teica: “...nu, labi, bet ne jau par tādu naudu”. Uzsākot jaunu biznesu, ideju, tu vairākkārt dzirdēsi – tas nav iespējams, jo tur ir pārāk daudz konkurentu, viss jau ir aizņemts, izgudrots, pateikts… Tev teiks, ka par maz naudas, ka visi korumpēti, nejēgas, bet vienmēr atceries teicienu - ”ja par tavu ideju kāds nesmejas, tad zini – esi jau nokavējis”. Pasaule ir iespēju pilna, un dzīvot tajā ar attieksmi „tas nav iespējams” – tas ir, kā doties atklāt Ameriku ar stūrmani, kurš meklē aisbergus.

“Tur būs problēmas…” – tā saka cilvēki, kas meklē šķēršļus, nevis iespējas. Viņi pārāk koncentrējas uz nebūtiskām detaļām, pirms ideja vispār ir nogatavināta. Viņi pamanās atrast kādu sīkumu, pieķeras tam ar visu degsmi un aizved visus iesaistītos nekurienē. Šos cilvēkus nekādā gadījumā nedrīkst laist pie ideju ģenerēšanas posma, viņi nogalinās ne vien katru svaigu domu, bet arī kolēģu entuziasmu. Pataupiet šiem analītiķiem darbu tajā posmā, kad būs jāizvērtē un jākritizē jau atlasīto ideju patiesā vērtība.

“Neaizmirsīsim par detaļām!” – tā parasti runā finansisti, grāmatveži un īpaši konservatīvi speciālisti. Diemžēl viņi biežāk tik ļoti turas pie plāna, ka aizmirst paskatīties pa logu un noskaidrot, vai nav iestājusies ziema, kamēr viņi turpināja stādīt sīpolus. Protams, turēšanās pie darbu saraksta pati par sevi nav slikta, taču var būt signāls elastības un stratēģiskas domāšanas trūkumam. Paradoksāli, bet tieši tad, ja pārlieku ievēro grafiku, var kaut ko nokavēt un palaist garām.

“Es to izdarīju, es... es... es! ” - tā saka narcisi. Viņi ir vēl jo bīstamāki sev raksturīgās harizmas dēļ. Viņus var viegli atpazīt darba intervijās – atliek lūgt pastāstīt par saviem veiksmīgākajiem projektiem; ik teikumā cauri spiedīsies “es, es, es”. Viņi manipulē, veikli vainu noveļ uz citiem, neatzīst savas kļūdas un, protams, no tām nemācās, un galu galā saindē visu komandu.

https://www.motify.lv/lv/Thought/Index/27