Kāpēc ikgadējais atvaļinājums ir tik svarīgs?

Pētījumi* norāda, ka darbinieku sniegumu, kas izmanto ikgadējo atvaļinājumu, vadītāji novērtē augstāk, un viņiem ir lielākas izredzes saņemt paaugstinājumu darbā. Tomēr atvaļinājumu laiks var būt arī pamatīgs stresa avots, jo ir jātiek galā gan ar iekrātajiem darbiem, gan jāaizvieto atvaļinājumā esošo kolēģi, gan vēl jāsaplāno ilgi gaidītā atpūta...

Pāris padomi, kā produktīvāk sagatavoties atvaļinājumu periodam:

1. Vismaz divas nedēļas pirms atvaļinājuma sākuma izveidojiet uzdevumu prioritizācijas lapu, kas palīdzēs saprast, kā un vai ar visiem darbiem ir iespējams tikt galā. Lapas paraugs: http://www.illume.lv/index.php/interesanti/uzdevumu-planosanas-lapa

2. Nekautrējieties lūgt palīdzību vai pateikt “nē”, ja saprotat, ka nepaspēsiet visu izdarīt. Svarīgākais ir nemānīt sevi, ka visu paveiksiet, vai vēl sliktāk, atnāksiet nedaudz pastrādāt atvaļinājuma laikā!

3. Lūdziet savus kolēģus deleģēt uzdevumus vismaz nedēļu pirms viņu atvaļinājuma sākuma, lai Jūs varētu ieplānot papildus pienākumus.

4. Pirms došanās atvaļinājumā ieprogrammējiet automātisko e-pastu atbildētāju, norādot laika periodu, kad uz e-pastiem neatbildēsiet.

  • Norādot kolēģa e-pastu, pie kā griezties šajā laikā, Jūs palielināt iespēju tiešām atpūsties un neuztraukties par ienākošajām ziņām.

  • Norādot savu telefona numuru steidzamiem jautājumiem, Jūsu riskējat tikt iztraucēts un sabojāt savu atvaļinājumu.

5. Atvaļinājuma laikā noņemiet darba e-pastus no sava viedtālruņa, un protams, nepārbaudiet e-pastus uz datora! Jā, tas izklausās baisi, bet pēc pāris dienām Jūs to novērtēsiet, patiesi atslēdzoties no darba.

Starp citu, trauksme pirmajās atvaļinājuma dienās ir normāla parādība, izkāpjot no “vāveres riteņa” un pielāgojoties lēnākam, savādākam dzīves ritmam. Būtiski ir to pārdzīvot un neaizbēgt atpakaļ darbu virpulī.  

Svarīgākais - atcerieties, ka nodzītus zirgus nošauj, un tikai Jūs pati varat par sevi parūpēties. Tā ir Jūsu atbildība izbaudīt atvaļinājumu un atpūsties, lai turpmākais darba cēliens būtu ražīgs.

Lai jauks atvaļinājums!

*Harward Business Review, June 12, 2016.